Mix av digital och fysisk studentmottagning

(OBS! Det här är en nyhetsartikel som inte uppdateras. Stöd och vägledning till studenter och medarbetare tillhandahålls kontinuerligt på insidan.liu.se/corona)

Att ta emot tusentals nya studenter till hösten med de restriktioner som finns på grund av covid-19 är en riktig utmaning. Den kommer inte att likna något som gjorts tidigare men ambitionen är att göra mottagningen både fysisk och digital.

Bild: Kalasmottagning 2018. Foto: Göran BillesonLinköpings universitet har en erkänt väl fungerande studentmottagning som byggts upp under många år och med många inblandade parter. Det är studentkårernas ansvar att genomföra aktiviteterna men med stöd från fakulteterna och universitetet. Målet är att nyantagna studenter ska känna sig välkomna, få möjlighet att bygga upp ett socialt nätverk och komma snabbt in i studierna. Och det brukar bli både festligt och fullsatt.

Arbetet med nästa mottagning påbörjas i princip så fort en mottagning är klar och utöver studentkårer, sektioner, föreningar och fadderier är också Linköpings kommun, Norrköpings kommun och Region Östergötland med som arrangörer. Det är helt enkelt ett av årets största event i Östergötland.

- Det finns ett oerhört engagemang att ta emot de nya studenterna på absolut bästa sätt. Den ambitionen påverkas inte av corona-epidemin men de konkreta lösningarna kommer naturligtvis att göra det. Det blir annorlunda och mycket mera digitalt än vanligt men det kommer fortfarande att bli en härlig upplevelse, säger Jonas Blom som är samordnare på studentavdelningen.

Med utgångspunkt i de förbud och rekommendationer som regeringen och Folkhälsomyndigheten infört för att förhindra spridning av covid-19 gäller följande:

• Samlingar med högst totalt 50 personer är tillåtna.
  • Grupper ska hållas samman under hela mottagningsperioden. Olika grupper ska inte mixas.
  • Vid alla sammankomster ska Folkhälsomyndighetens rekommendationer följas.
  • Studieförberedande insatser ska genomföras.
  • Stads- och campusvandringar ska genomföras.
  • Studenterna ska kunna lära känna varandra genom digitala forum och inslag.
  • En aktivitet per grupp får arrangeras hos aktör med serveringstillstånd. Utöver detta får tre fysiska träffar genomföras som alkoholfria arrangemang.

Att tillåta endast en aktivitet som inkluderar alkohol är en av förändringarna jämfört med ett ”vanligt” år.

- Vi tror att just alkoholkonsumtionen, snarare än vilken typ av aktivitet som genomförs, riskerar att äventyra omdömet och därmed efterlevnaden av gällande rekommendationer. Genom att använda restauranger eller pubar som har serveringstillstånd är det de som har ansvaret för att riktlinjer kring servering efterföljs, säger Jonas Blom.

Den stora finalen för starten av höstterminen brukar vara Kalasmottagningen med konserter av absolut toppklass, en stor förenings- och företagsmässa samt massor av andra aktiviteter. Sedan starten 2005 har Kalas byggt upp till att vara en unik festival med något för alla. I år blir den också betydligt mer digital.

- Vi är mitt uppe i planeringen och ber att få återkomma med mer information inom kort. Det kommer att bli annorlunda men absolut ett Kalas, säger Christina Almtun som samordnar arrangemangen tillsammans med Kalasgeneral och övriga representanter för studentkårerna.

Kalasmottagningens webbsida

Länk till Vägledning för mottagningsverksamhet höstterminen 2020